Digital Special Collection Portal

Persepsi Terhadap Makanan Tradisional Bugis Sanggar Pappek Dalam Kalangan Penduduk Parit Makuaseng.


Citation

Nur Ain Aznon (2022) Persepsi Terhadap Makanan Tradisional Bugis Sanggar Pappek Dalam Kalangan Penduduk Parit Makuaseng. Final Year Project thesis, Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

Abstract

Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti persepsi terhadap makanan tradisional Bugis Sanggar Pappek dalam kalangan penduduk Parit Makuaseng. Objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti sejarah dan perkembangan makanan tradisional Bugis Sanggar Pappek di Parit Makuaseng, mengkaji cara pembuatan makanan tradisional Bugis Sanggar Pappek serta membincangkan langkah untuk memperkenalkan dan memelihara makanan tradisional Bugis Sanggar Pappek dalam kalangan masyarakat di Parit Makuaseng. Kajian ini menggunakan kaedah gabungan (mixed method) yang melibatkan kaedah kualitatif dan kuantitatif untuk mendapatkan maklumat terperinci
mengenai tajuk kajian yang dijalankan. Seramai 196 orang penduduk Parit Makuaseng diambil sebagai responden dalam kajian ini. Data yang diperolehi dianalisis menggunakan Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) bagi mendapatkan dapatan kajian. Secara keseluruhan, persoalan kajian pertama mencapai purata nilai min yang paling tinggi iaitu 2.77 berbanding persoalan kajian kedua iaitu 2.71 dan
persoalan kajian ketiga iaitu 2.53. Kesemua persoalan kajian ini berada di tahap tinggi. Beberapa cadangan dikemukakan antaranya melanjutkan kajian tentang asal usul makanan Bugis Sanggar Pappek di Sulawesi Selatan, Indonesia bagi mendapatkan maklumat secara langsung oleh masyarakat Bugis di situ.

Download File / URL

[thumbnail of Nur Ain Aznon.pdf] Text
Nur Ain Aznon.pdf

Download (1MB)

Additional Metadata

Item Type: Undergraduate Final Project Report
Collection Type: Final Year Project
Date: 2022
Number of Pages: 82
Supervisor: Dr. Norazlinda Binti Mohamed Rosdi
Programme: Ijazah Sarjana Muda Pengajian Warisan dengan Kepujian
Institution: Universiti Malaysia Kelantan (UMK)
Faculty/Centre/Office: Faculty of Creative Technology and Heritage
URI: http://discol.umk.edu.my/id/eprint/3713
Statistic Details: View Download Statistic

Edit Record (Admin Only)

View Item View Item

The Office of Library and Knowledge Management, Universiti Malaysia Kelantan, 16300 Bachok, Kelantan.
Digital Special Collection (UMK Repository) supports OAI 2.0 with a base URL of http://discol.umk.edu.my/cgi/oai2