Kuih muih tradisional adalah kuih yang dihasilkan dengan menggunakan bahan tempatan seperti pisang, ubi keledek, ubi kayu, sagu, tepung beras, tepung pulut, gula melaka, keladi, santan kelapa dan sebagainya. Kuih muih tradisional di Malaysia menggambarkan budaya dan tradisi penduduk yang berbilang kaum di negara ini. Kuih muih tradisional di Johor melambangkan identiti kepada setiap sub etnik melayu yang terdapat di negeri tersebut. Oleh itu, kajian ini bertujuan meneroka sejarah dan perkembangan kuih muih tradsional melayu Johor. Selain itu kajian ini juga bertujuan untuk mengenal pasti jenis-jenis kuih muih tradisional melayu Johor serta menganalisis potensi kuih muih melayu tradisional melayu Johor sebagai salah satu gastronomi melayu. Kaedah kajian yang digunakan adalah kualitatif iaitu melalui kajian perpustakaan, pemerhatian dan kajian lapangan serta kaedah kuantitatif iaitu penggunaan kaedah soal selidik. Teori fungsionalisme digunakan bagi mengkaji kuih muih tradisional melayu Johor dalam struktur sosial masyarakat setempat khususnya. Hasil kajian mendapati kepelbagaian kuih muih tradisional yang terdapat di Johor adalah berasal daripada sub etnik melayu yang wujud di Johor seperti Jawa, Banjar, Bugis dan melayu Watan. Selain itu, majoriti responden juga bersetuju bahawa kuih muih tradisional semakin dilupakan dan hanya digemari oleh sesetengah golongan sahaja. Oleh kerana itu, ramai responden yang menyatakan setuju terhadap cadangan penambahbaik dari aspek pembungkusan, pemasaran, penghasilan dan pelbagai lagi seperti yang dinyatakan di bahagian terakhir soal selidik.